Stiv Džobs o ljubavi i gubitku

Kratke priče, Stiv Džobs — Autor:

Moja druga priča je o ljubavi i gubitku.

Imao sam sreće – pronašao sam ono što volim da radim rano. Voz i ja smo osnovali Apple u garaži mojih roditelja kada sam imao 20 godina. Radili smo naporno i za 10 godina Apple je izrastao od samo nas dvojice u garaži u kompaniju vrednu dve milijarde dolara sa preko 4000 zaposlenih. Kada smo napravili našu najbolju kreaciju – Macintosh, ja sam imao samo 31 godinu. I onda sam dobio otkaz. Kako možete dobiti otkaz iz kompanije koju ste vi sami osnovali? Pa… kako je Apple napredovao, angažovali smo nekoga za koga sam mislio da je veoma talentovan da vodi kompaniju sa mnom. U prvoj godini, stvari su dobro napredovale, ali onda su naše vizije budućnosti počele da se razdvajaju i na kraju smo se razišli. Kada se to desilo, naš direktorski vrh se složio sa njim. Dakle, u 32. godini sam bio izbačen. I to veoma javno izbačen. Ono što je bio fokus mog celog zrelog života, nestalo je i to je bilo poražavajuće.

Nekoliko meseci zaista nisam znao šta da radim. Osećao sam se kao da sam izneverio prethodnu generaciju preduzetnika, kao da sam ispustio štafetu koja mi je predata. Sreo sam se sa Dejvidom Pakardom i Bobom Nojsom i pokušao da se izvinim zbog toga što sam jako zeznuo stvar. To je bio javni neuspeh i čak sam razmišljao da pobegnem iz doline, ali polako je nešto počelo da mi se javlja. Još uvek sam voleo ono što sam radio. Preokret događaja u Apple-u to nije promenio. Bio sam odbijen, ali sam još uvek zaljubljen. I tako sam odlučio da počnem ispočetka.

Nisam to primećivao tada, ali se ispostavilo da je otkaz iz Apple-a bila najbolja stvar koja je mogla da mi se desi. Težina bivanja uspešnim bila je zamenjena lakoćom i svežinom novog početka. To me je oslobodilo da uđem u jedan od najkreativnijih perioda u svom životu. Tokom narednih 5 godina, pokrenuo sam kompaniju pod nazivom NeXT i još jednu kompaniju pod nazivom Pixar i zaljubio se u neverovatnu ženu koja će kasnije postati moja supruga. Pixar je prvi na svetu stvorio animirani film – Toy Story, a sada je najuspešniji studio za animacije na svetu. U neverovatnom razvoju događaja, Apple je kupio NeXT, ja sam se vratio u Apple, a tehnologija koju smo razvili u NeXT-u srce je Apple-ove trenutne renesanse. I Lorin i ja imamo divnu porodicu zajedno.

Prilično sam siguran da se ništa od toga ne bi desilo da nisam dobio otkaz iz Apple-a. To je bio lek užasnog ukusa, ali pretpostavljam da je pacijentu bio neophodan. Ponekad vas život udari ciglom u glavu. Ne gubite veru. Ubeđen sam da je jedina stvar koja me je održala da nastavim dalje, bila ta što sam voleo ono što sam radio.

Morate da pronađete ono što volite. To važi za posao isto koliko za ljubav. Vaš rad će zauzeti veliki deo vašeg života i jedini način da budete istinski zadovoljni je da radite ono za šta smatrate da je sjajan posao, a jedini način da se bavite sjajnim poslom je da volite ono što radite. Ako to još niste pronašli, nastavite da tražite. Nemojte se miriti. Kao što je to slučaj sa svim stvarima srca, znaćete kada ga pronađete. I kao i u svim sjajnim vezama, s godinama postaje sve bolje. Dakle, nastavite da tražite dok ne pronađete. Nemojte se miriti.

Facebook komentari

Pošalji komentar