Jovan Dučić – Pesma Hristu

Jovan Dučić, Citati — Autor:

Ti ćeš ostati samac na jezeru na kojem si propovedao ubogim ribarima da je sreća u sirotinji a spas u ljubavi. Nestaće hrišćana na zemlji. Tvoje se ime neće više izgovarati po crkvama niti će te ko za sto moliti. Od istoka do zapada pevaće horovi novom sinu nebeskom koji ce doneti drugu istinu za druge ljude.

Ali ti ceš ostati i kad hrišćani budu nestali sa zemlje. I kada izraste trnje na putevima svih tvojih mučenika, ti ćeš jedini živeti, plavokosi i ljupki mladicu, jer si prvi ukazivao na puteve srca kao na puteve božje.

Ostaćeš, ali videvši da je evanđelje bilo nedovoljno. Jer nije Bog za ljude u postignutoj istini nego u večitom traženju. Tebe će svi napustiti jer si verovao da si ga našao. Bog je strasan samo u slutnji i neizmeran samo u očekivanju.

I kada te se svi ljudi budu odrekli, i kada te još jednom budi svi ismejali, ostaće još pesnici da ti se dive. I večita Magdalena brisaće i dalje svojim kosama tvoje krvave noge. Jer će ostati u pameti samo ono što je ostalo u ljudskom srcu.

Ti si svojom istinom samo ograničio nešto što je neograničeno; i govorio što je neizrecivo. Ali si svojim ranama pokazao ono što je božansko u čoveku. I zato, iako nisi otkrio Boga, ti si ga posvedočio.

(1930)

Facebook komentari

Pošalji komentar